Pagina's

donderdag 7 februari 2013

Onderscheid 5

Het meest belangrijke onderscheid is het onderscheid of het gewaarzijn helder is of onhelder. Herkennen we dit of niet? Niet als constatering, ervaring of inzicht, maar in de levende directheid van ervaren. Niet achteraf of zo nu en dan, maar voortdurend en in alle omstandigheden. En wanneer we voortdurend vertoeven in helderheid, is het gewaarzijn vanzelf aanwezig.
In onderscheid 4 ging het erom de mogelijkheid te realiseren (en daar kan nog aan gewerkt worden)  gewoonlijk negatieve emoties, zoals woede, trots, begeerte en jaloersheid te transformeren in pure energie, kracht en gewaarzijn.
Hier krijgt transformatie een verdergaande betekenis en verwijst naar de manier waarop elke emotie in de directheid van het ervaren zichzelf uitzuivert, zichzelf bevrijdt, zonder dat er iets hoeft te worden gedaan. We hoeven een negatieve emotie niet te onderdrukken; we hoeven er ook geen liefde of mededogen tegenover te stellen, en we hoeven haar zelfs niet te transformeren. Ze transformeert zichzelf juist omdat we niets veranderen of verbeteren, zoals fosfor, dat wanneer er zuurstof bijkomt, uit zichzelf ontbrandt..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten