Pagina's

dinsdag 12 november 2013

Werkbasis

Misschien zijn we best genegen te kijken naar onze eigen negativiteit, maar dan doorgaans wel vanuit de veroordelende blik van onze vaders, van een strenge leraar of van een wrekende God. Het is veel lastiger te kijken vanuit ons hart, vanuit openheid en liefde voor wat we zijn geworden.
Dan kunnen we vanuit verwondering gaan kijken naar onszelf, naar hoe we onszelf neerzetten, een positie creëren en een ego omhoogsteken als het centrum van de wereld. We zien de dappere pogingen om onszelf in stand te houden en te verdedigen, ook als dat nergens op slaat en nergens voor nodig is. We beginnen het bouwwerk van het ego te zien als een transparant luchtkasteel, een uiterst briljant en gecompliceerd bouwwerk met verborgen hoeken, gesloten deuren, dubbele muren, kelders en geheime gangen. We zien het doolhof van ons bewustzijn en begrijpen waarom de uitgang vaak niet te vinden is. Ons kijken en onderzoeken kan aldus een creatief kijken worden; we creëren zelf een werkelijkheid als werkbasis, terwijl alle alternatieve werkelijkheden aanwezig blijven.
En dan blijft het kijken open voor wat er tussen ons en de ander gebeurt, verandert, zich opent of afsluit. En daarnaast blijven we zien wat er innerlijk in onszelf gebeurt; alle tendensen, neigingen, bezorgdheden, verwachtingen, vreugde en vervulling. Zo kan werkelijk inzicht ontstaan, inzicht in de gelaagdheden van ons eigen zijn..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten