Pagina's

maandag 22 juli 2013

Lammetjes

Bezoeker: "Maar misschien wil ik helemaal niet veranderen. Zoals het leven nu is, is het voor mij goed genoeg."

Maharaj: "Dat zeg je, omdat je zelf niet door hebt hoe pijnlijk het leven is dat je lijdt. Je bent als een kind dat met een lolly in zijn mond slaapt. Door helemaal egocentrisch te zijn kun je je misschien een ogenblik gelukkig voelen, maar om te zien hoeveel er geleden wordt hoef je alleen maar eens goed naar de gezichten te kijken van de mensen. Ook je eigen geluk is zo kwetsbaar en vergankelijk; het is afhankelijk van zulke dingen als faillissement of een maagzweer. Het is niet meer dan een korte opluchting, een onderbreking van de pijn. Het echte geluk is niet kwetsbaar, want het is niet afhankelijk van de omstandigheden."

Bezoeker: "Spreekt u uit eigen ervaring? Bent u ook ongelukkig?"

Maharaj: "Ik heb geen persoonlijke problemen. Maar de wereld is vol mensen wier leven samengeperst zit tussen angsten en verlangens. Ze zijn als kinderen, als lammeren die naar het slachthuis gedreven worden, huppelend en springend, gelukkig en onbezorgd- toch dood en gevild, een uur later.
Jij beweert dat je gelukkig bent. Ben je echt gelukkig of probeer je jezelf daar alleen maar van te overtuigen? Verzamel de moed eens om eerlijk naar jezelf te kijken, dan zul je onmiddellijk ontdekken dat je geluk afhankelijk is van omstandigheden en situaties. Daardoor is het maar tijdelijk en niet echt. Echt geluk stroomt als een rivier uit het innerlijk tevoorschijn"...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten