Pagina's

maandag 15 april 2013

Loslaten

Loslaten betekent niet dat alles moet worden losgelaten en we onze verantwoordelijkheid gewoon kunnen ontkennen. Loslaten is geen techniek of truc om iets niet te hoeven doen; om niet kritisch te hoeven zijn en geen verbindingen en confrontaties aan te hoeven gaan. Loslaten is ook niet bedoeld als een manier om alles van een ander onbeduidend en belachelijk te maken ("Waarom laat je dat probleem niet gewoon los?") Dan is loslaten alleen een manier om onze angst, luiheid en ontkenning een spirituele term te geven en op die manier in stand te houden.
Alleen wanneer we werkelijk iets durven vast te grijpen, vast blijven houden en alle confrontaties die daardoor ontstaan aan durven te gaan, kunnen we gaan herkennen wanneer we iets té krampachtig vastgrijpen. Wanneer het vastgrijpen zo fanatiek wordt dat we het niet meer los durven te laten, dan zouden we kunnen gaan proberen om dat wat meer los te laten en zien wat er dan gebeurd.
Wanneer we als kind weinig warmte en weinig veiligheid hebben gekend en er geen stabiele basis was, kunnen we fantastisch loslaten en onthechten. Maar dan is loslaten en onthechten een zwaktebod, een herhaling van een trieste overlevingsstrategie en kan ons op geen enkele manier helpen op de weg naar werkelijke bewustwording en bevrijding..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten