Pagina's

zondag 6 oktober 2013

Gelijkwaardigheid

Vrijheid kan uitsluitend ontstaan door inzicht en oefening: in meditatie, in yoga, en in het dagelijkse leven. Anders is het een mindtrip. Het intellectuele begrijpen en de meditatieoefeningen zijn gelijkwaardig, maar de yoga oefeningen zijn-zeker in het begin- het belangrijkste, omdat ze helpen het inzicht daadwerkelijk in ons lichaam te ervaren, zodat het door ons lijf en onze zintuigen heen stroomt. En dat wat als energie door ons lijf stroomt is onafhankelijker van de omstandigheden dan het denken of voelen. Het is dan meer van ons. Erover praten bijvoorbeeld, of erover lezen of nadenken is veel minder direct dan het doen van yoga oefeningen. Want bij oefeningen ontkomen we er niet aan het ervaringsinzicht in het moment te belichamen, want we doen de oefening met ons lichaam. Het is meteen van ons. Dat wat we ervaren vanuit gevoelens en emoties is ook wel van ons, maar, maar waar we beoordelen vanuit het hoofd komt altijd van buitenaf.
Als die verbindingen met ons lichaam en onze energiestromen niet sterker worden dan wordt ons bewustzijn ook niet vrijer. Bewustzijn is niet het denken. Bewustzijn is energie, en omdat het alert waarnemen, het ervaren van emoties en het ons bevrijden van ingesleten patronen in het begin veel energie kosten, is het belangrijk dat die levensenergie vrij kan doorstromen en lichamelijke blokkades zich geleidelijk oplossen.
Ook al hebben we alles gelezen en hebben we het intellectueel allemaal op een rijtje, dan kunnen we er in de praktijk van het leven nog niks mee. Behalve er bijvoorbeeld een dissertatie over schrijven. Pas als we in ons lijf, in onze ademhaling en in ons bewustzijn voelen wat vrijheid is, fysiek en energetisch, dan kan deze vrijheid werkelijkheid worden..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten